Waarom lekt mijn Air-up?

Als je hem zonder dop omdraait loopt er water uit, maar Waarom lekt mijn Air-up? En hoort dit? We zoeken het voor je uit. Er zit namelijk een hele belangrijke reden achter waarom er een gaatje zit in het rubber.

De reden dat je Air-up lekt

De reden er achter is simpel, je zuigt water uit de fles, zodra er water uit de fles gaat moet er lucht de fles in. Als dat niet zou gebeuren komt er geen water uit. Bij een waterflesje uit de winkel krijg je dan dat het flesje samen kruipt. Om dit op te lossen hebben ze een sleufje gemaakt aan de bovenzijde van het rubber. Hier komt de lucht naar binnen dat de plaats inneemt van het water dat je drinkt.

Waarom lekt mijn Air-up

Je kunt dit ook testen door je vinger voor deze afsluiter te houden. Mocht je dan nog wat kunnen drinken komt het doordat er ook een beetje lucht bij de pad naar binnen komt. Het drinken is wel een stuk moeilijker geworden doordat er nu minder lucht de fles in komt.

Mondstuk air up lekt

Het kan zijn dat het lijkt dat het mondstuk lekt, dit komt waarschijnlijk door het luchtventiel dat aan de zijkant (bovenkant) van de fles zit (zie de foto hierboven). Het kan ook zijn dat je bijna niet meer kan drinken en hij alleen maar lucht aanzuigt. Hoe je dit oplost zie je in ons artikel over air up lucht bij drinken

Het voorkomen dat het lekt tijdens het drinken

Om te voorkomen dat het gaat lekken tijdens het drinken zit het aan de achterkant. Natuurlijk hoef je de fles niet schuin te houden, er zit een rietje in. Maar mocht je dit toch doen lekt hij ook geen water. Dat komt omdat het gaatje dan aan de bovenkant zit. Als ze hem andersom hadden gemaakt zat het onder en wordt je nat.

air up lekt zonder dop

Dat klopt! Een air up is alleen waterdicht als er wel een dop op zit. Het kan zijn dat er nog een klein beetje water uit het rietje komt als je hem kantelt. Echter kan de air up ook volledig leeglopen als deze op de achterkant ligt. Zoals hierboven ook op de foto vermeld staat zit er een luchtgat achter op de air up (hier zuigt hij zijn lucht mee aan, maar zorgt hij er ook voor dat je water kunt drinken (hiervoor moet er lucht in de fles komen) en daarom lekt een air up).

Het vervoeren van de Air-up

Je kan de Air-up gewoon plat vervoeren, hiervoor moet wel de dop goed gesloten zijn. Doordat er dan geen lucht komt aan de buitenzijde van het rubber lekt deze niet. Je kunt hem gewoon in je tas stoppen (mits de dop goed gesloten is).

Veel gestelde vragen

Waarom lekt mijn Air-up?

Dat komt omdat er lucht toegevoegd moet worden aan de fles om er water uit te krijgen. Een uitgebreide uitleg lees je hier.

Kan ik mijn fles vervoeren zonder lekken?

Dat kan zeker! Je kunt hem prima vervoeren (liggend) als de dop goed gesloten is. Als de dop open is en je houd hem naar achter lekt de fles water.